τα βραβεία του «Μώμου 2019»

Σε ένα κατάμεστο από κόσμο Πάνθεον, που γέμισε ασφυκτικά όλη την πλατεία και στους εξώστες, το βράδυ του Σαββάτου 16 Φεβρουαρίου έπεσε η αυλαία του 11ουΠανελλήνιου Φεστιβάλ Σάτιρας Ερασιτεχνικών Θιάσων «Μώμος ο Πατρεύς», που διοργανώθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων με τη συνεργασία του Ερασιτεχνικού Πάτρας «Ρεφενέ» και τελούσε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μουσικοσυνθετών και Μεταφραστών.

Πολλές συγκινήσεις, άφθονο γέλιο και σάτιρα

Το 1ο Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στη Θεατρική ομάδα της Αδελφότητας Κρητών Ρόδου «ο Ψηλορείτης» από τη Ρόδο με  το δρώμενο «Love Story» (απόσπασμα) από το πρωτότυπο θεατρικό έργο του Γιάννη Νιωτάκη    «Κοντζές και Διωματάρης».

Ο Γαβρίλης κι ο Αρτέμης, κρητικοί ντελικανήδες αγαπούνε την ίδια κοπελιά, την Ελπίδα.

Παίρνουν λοιπόν, καθένας κι από ένα φίλο του και ανταγωνίζονται κάτω από τα παραθύρια της, στις ερωτικές μαντινάδες. Πες ο ένας, πες ο άλλος, αρχίζουν να τσακώνονται, η σκορδόπιστη τον Γαβρίλη αγαπά αλλά στο τέλος από τη φασαρία – ο πατέρας της – τους διαολοστέλνει όλους!

Το 2ο Βραβείο Κοινού πήγε στη θεατρική ομάδα  «Θ.Ε.Α.Τ.Ο.» από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας με το δρώμενο «Παραμύθι … αλλιώς», που αποτέλεσε διασκευή της ομάδας πάνω σε μια ιδέα που αλιεύτηκε από το διαδίκτυο.

Ένας άνδρας ζητάει από μια κοπελιά να τον παντρευτεί κι αυτή αρνείται, περιμένοντας…τον πρίγκηπα του παραμυθιού. Πράγματι εμφανίζεται ο πρίγκηπας βιαστικός και αγχωμένος μ’ ένα γοβάκι (pranda) στο χέρι, γιατί ετοιμάζει έναν αυτοκρατορικό χορό, με καλεσμένες τη Χιονάτη, την Κοκκινοσκουφίτσα και την Ωραία κοιμωμένη. Οι ηρωίδες του παραμυθιού, με τη βοήθεια της νεράϊδας εμφανίζονται και τον διεκδικούν αλλά ο πρίγκηπας-αποκαλύπτεται- πως είναι ένας φουκαράς που βρήκε το παπούτσι και ψάχνει τη πλούσια που το χασε για να την παντρευτεί. Έτσι η κοπελιά της ιστορίας μας ξεχνά τον πρίγκηπα και γυρίζει στον άντρα που της έκανε τη πρόταση.

Το 3ο Βραβείο Κοινού απέσπασε η Θεατρική Ομάδα Φιλιατών με το δρώμενο «Πακέτο Ανάπτυξης», βασισμένο στο πρωτότυπο έργο του Δημήτρη Σκεύη.

Το «Πακέτο Ανάπτυξης» είναι μια «ωδή» στα  ψέματα των πολιτικών

Χωρούν σε ένα πακέτο ανάπτυξης ο Αλέξιος ο τρίτος  ο Μακρύτερος, ο Κυριάκος Μπισκοτάκης , ένας λειτουργός της δικαιοσύνης , μια τράπεζα και ο λαουτζίκος;

Η κυρία «Λαουτζίκου» λοιπόν που ετοιμάζονται να της πάρουν το σπίτι, πληρώνει να παραλάβει ένα «Πακέτο Ανάπτυξης» από τον Αλέξιος τον τρίτο που όμως είναι … άδειο! Αποφασίζεται η καρατόμηση του Αλέξιου για τα ψέματα του, αλλά τελευταία στιγμή τον γλιτώνει η τράπεζα με τη δικαιοσύνη.

Η εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μουσικοσυνθετών και μεταφραστών Θεάτρου έδωσε βραβείο κειμένου στον Λαρισαίο κωμικό δραματουργό Στέλιο Ντικούλη για το πρωτότυπο κείμενο «Η βιωσιμότητα… του χρέους», που ενσάρκωσε το Θεατρικό Σχήμα «Φαέθων» από τον σύλλογο «Η Ανατολική Ρωμυλία» της Λάρισας.

Οι ήρωές μας, Αρτέμης και Παυσανίας είναι δύο συνταξιούχοι, που βλέπουν τα λεφτά τους να «εξαφανίζονται» λόγω του χρέους και να μην μπορούν να γυρίσουν αλλιώς τον τροχό. Το χρέος όμως δεν έχει μόνο επηρεάσει τη δική τους ζωή, μα και τη ζωή των ανθρώπων που τους περιβάλουν! Οι νέοι πλέον, φροντίζουν τους γέρους Επειδή ζουν από τη σύνταξή τους! Κάθε μέρα βγαίνει «ιατρικό ανακοινωθέν» για την βιωσιμότητα του χρέους, το οποίον βεβαίως ζει και βασιλεύει, ο λαός όμως απεβίωσεν!

Επίσης δόθηκαν τα «βραβεία του κώλου» για τα κωμικά δίστιχα που είχαν γραφτεί για τον απόηχο κάθε δεκαλέπτου από τις θεατρικές ομάδες. Τα δίστιχα αυτά τα είχαν γράψει από κοινού η Πέπη Γαλανοπούλου και η Κατερίνα Λειβαδά του Ερασιτεχνικού Σχήματος Πάτρας «Ρεφενέ».

Τα τρία βραβεία του κοινού, τα μετάλλια με το κεφάλι του Διονύσου και τα αναμνηστικά σε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες, καθώς και το τιμητικό βραβείο στο Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ», που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια δημιουργικής πορείας, απένειμε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκος Χρυσοβιτσάνος.

 

H φετινή ιδέα σύνδεσης των σατυρικών δεκαλέπτων ήταν «Η πινακοθήκη των ηλιθίων» και περιελάμβανε σύντομα μουσικο-θεατρικά ιντερμέδια (από μέλη του «Ρεφενέ») εμπνευσμένα από αρχοντάδες της κωμωδίας παγκοσμίως, που έχουν κατά καιρούς υποδυθεί ρόλους ηλιθίων.

την εκδήλωση κάλυψε για αλλη μια χρονιά αποκλειστικά  ο τηλεοπτικός σταθμός SUPER B και θα την μεταδόση τις επόμενες ημέρες ενω θα φιλοξενηθει στο patrascarnival.gr