Ο χαρισματικός δημοσιογράφος Παναγιώτης Ρηγόπουλος παρουσίασε 1.000 + μία ιστορίες, 1.500 + μία φωτογραφίες, 900 σελίδες, για το Πατρινό Καρναβάλι

Πατρινό Καρναβάλι για πάντα. Ποιος δεν έχει δει έστω και μια φορά τη μεγάλη γιορτή που γίνεται κάθε χρόνο στην Πάτρα; Ενα καρναβάλι ισάξιο αυτών του εξωτερικού, που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου και αποτελεί οικονομική ένεση για την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Το patrascarnival.gr σας προτείνει το εντυπωσιακό δίτομο φωτογραφικό και ιστορικό λεύκωμα με τίτλο: «Καρναβαλική Πάτρα»

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΘΗΣΑΥΡΟ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΟ ΕΔΩ 

Το Πατρινό Καρναβάλι έχει μακρά ιστορία και αυτή προσπάθησε να φέρει στο φως ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Ρηγόπουλος, μέσα από ένα εντυπωσιακό δίτομο φωτογραφικό και ιστορικό λεύκωμα με τίτλο: «Καρναβαλική Πάτρα».

Στον πρόλογο της έκδοσης αναφέρεται: «Το Καρναβάλι της Πάτρας με τη μακραίωνη ιστορία, δεν είναι απλά μια πηγή εκτόνωσης, χαράς και διασκέδασης, αλλά ένας πυλώνας πολιτισμού, ένα εφαλτήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας και μία κονίστρα κοινωνικής όσμωσης.
Στην αγκαλιά του περικλείει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστών κάθε ηλικίας και πολλούς περισσότερους επισκέπτες, που συναθροίζονται στη μητρόπολη της Αποκριάς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να ξεδιψάσουν από το νάμα της αυθόρμητης και ανεπιτήδευτης εξωστρέφειας, να γευτούν την αίσθηση του απροσδόκητου και να κυνηγήσουν το όνειρο της προσωπικής μεταμόρφωσης».

Δύο σκληρόδετοι τόμοι του λευκώματος, περικλείουν 900 ιλουστρασιόν σελίδες και περισσότερες από 1.500 φωτογραφίες, οι οποίες πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά το 70% βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

990 παράξενες και ευτράπελες Καρναβαλικές ιστορίες της Πάτρας, εστιάζει το δίτομο λεύκωμα «Καρναβαλική Πάτρα – Η ιστορική και φωτογραφική καταγραφή της Πατρινής Αποκριάς», που εξέδωσαν τα «24 Γράμματα», με την υπογραφή του δημοσιογράφου Παναγιώτη Ρηγόπουλου.

Πρόκειται, για ένα «χορταστικό» οδοιπορικό στο κορυφαίο Καρναβάλι της Ελλάδας, το οποίο ξεκινάει από τη γέννησή του θεσμού, λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους (1828) και καταλήγει στις μέρες μας, μέσα από ιστορική τεκμηρίωση και εκατοντάδες ανέκδοτες φωτογραφίες.

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Π. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ:

1.000 + μία ιστορίες, 1.500 + μία φωτογραφίες, 900 σελίδες, για το Πατρινό Καρναβάλι!

Σε αυτές και σε ακόμα …990 παράξενες και ευτράπελες Καρναβαλικές ιστορίες της Πάτρας, εστιάζει το δίτομο λεύκωμα «Καρναβαλική Πάτρα – Η ιστορική και φωτογραφική καταγραφή της Πατρινής Αποκριάς», που εξέδωσαν τα «24 Γράμματα», με την υπογραφή του δημοσιογράφου Παναγιώτη Ρηγόπουλου.

Πρόκειται, για ένα «χορταστικό» οδοιπορικό στο κορυφαίο Καρναβάλι της Ελλάδας, το οποίο ξεκινάει από τη γέννησή του θεσμού, λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους (1828) και καταλήγει στις μέρες μας, μέσα από ιστορική τεκμηρίωση και εκατοντάδες ανέκδοτες φωτογραφίες.

Συνολικά οι δύο σκληρόδετοι τόμοι του λευκώματος, περικλείουν 900ιλουστρασιόν σελίδες και περισσότερες από 1.500 φωτογραφίες, οι οποίες πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά το 70%βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Το δίτομο αυτό έργο, αναδεικνύει στις σελίδες του, όλη την ενέργεια, την ενάργεια και την ζωτικότητα του θεσμού του Καρναβαλιού, την απίστευτη δυναμική και την θρυλική του ιστορία, τις άγνωστες πτυχές αλλά και τα ευτράπελα περιστατικά του, από την απελευθέρωση της Πάτρας από τους Τούρκους, μέχρι και σήμερα. Χρονολογικά καλύπτεται σχοινοτενώς η περίοδος 1828- 2022, με κάθε εποχή και ενότητα του Καρναβαλιού παρουσιάζεται στο δίτομο αυτό λεύκωμα ξεχωριστά, με έμφαση στα πρόσωπα, στις εικόνες και στον κοινωνικό απόηχο της.

Στόχος είναι, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πολιτιστικών επιρροών, της κουλτούρας, των ηθών, των εθίμων και της καλλιτεχνικής έκφρασης, που καθόρισαν σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, την κυοφορία, τη γέννηση και την εξέλιξη του αμίμητου Πατρινού Καρναβαλιού.

Δεκάδες καρναβαλιστές, φορείς, σύλλογοι και πολίτες της Πάτρας, ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσέφεραν ευγενικά το ιστορικό και φωτογραφικό τους αρχείο, ώστε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, να παρουσιαστεί ένα τέτοιας έκτασης, πληρότητας και τεκμηρίωσης, ιστορικό πόνημα για το Πατρινό Καρναβάλι.

ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ: ΕΝΑΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Όπως τονίζεται στον πρόλογο του λευκώματος:

«Το Καρναβάλι της Πάτρας με την μακραίωνη ιστορία, δεν είναι απλά μια πηγή εκτόνωσης, χαράς και διασκέδασης, αλλά ένας πυλώνας πολιτισμού, ένα εφαλτήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας και μία κονίστρα κοινωνικής όσμωσης.

Στην αγκαλιά του περικλείει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστών κάθε ηλικίας και πολύ περισσότερους επισκέπτες, που συναθροίζονται στην μητρόπολη της Αποκριάς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να ξεδιψάσουν από το νάμα της αυθόρμητης και ανεπιτήδευτης εξωστρέφειας, να γευτούν την αίσθηση του απροσδόκητου και να κυνηγήσουν το όνειρο της προσωπικής μεταμόρφωσης.

Το Πατρινό Καρναβάλι, κρατάει δικαίως τα σκήπτρα της διασκέδασης και την πρωτοκαθεδρία των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, χωρίς να ανταγωνίζεται ή να αντιμάχεται τα εμβληματικά λαογραφικά καρναβάλια που ανθίζουν σε πολλές περιοχές της χώρας και τα οποία προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στον κάθε τόπο.

Η Πάτρα, κάθε χρόνο από την έναρξη του Τριωδίου, μετατρέπεται σε επίκεντρο πολιτισμικής αναφοράς και σε Μητρόπολη του κεφιού. Δεκάδες εκδηλώσεις μεσολαβούν μέχρι την κεντρική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής και την καύση του εφήμερου άνακτος του γέλωτος: Εκθέσεις μάσκας, καπέλου, στολών, εικαστικές, μουσικές και θεατρικές δράσεις, παραστάσεις Καραγκιόζη, κουκλοθέατρου, σεμινάρια καρναβαλικού μακιγιάζ, κατασκευής μασκαράτας και καρναβαλικών αξεσουάρ, διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικά δρώμενα, Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων, βραδιές οπερέτας, παραδοσιακά δρώμενα Τσικνοπέμπτης, κινητές Καρναβαλουπόλεις, μικτά θεάματα, φάσεις και παιχνίδια πόλης του Κρυμμένου Θησαυρού, παρελάσεις, χοροί, σοκολατοπόλεμοι και τόσα άλλα.

Το δίτομο αυτό έργο, παραδίδεται από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο στην πόλη των Πατρών, ως ελάχιστη ένδειξη ανταπόδοσης, ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για να ακολουθήσουν ανάλογες εκδόσεις, αλλά παράλληλα απευθύνεται και σε κάθε έναν επισκέπτη, που φεύγοντας από το Πατρινό Καρναβάλι και την πόλη, θα μπορεί να κουβαλήσει στον τόπο του και να κρατήσει για πάντα στη βιβλιοθήκη του, ατόφια την αυθεντική ιστορία και εικόνα του Καρναβαλιού της.»

Περιεχόμενα

Τόμος Α.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ / Με όνομα βαρύ σαν ιστορία
ΑΡΧΕΙΟ ΝΙΚΟΥ Ε. ΠΟΛΙΤΗ / Τα ασπρόμαυρα «κλικ» που έγραψαν ιστορία!
ΑΛΕΚΟΣ ΧΑΡΑΡΗΣ / Οι θρυλικές μασκαράτες
ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ / Baby Rally, αγάπη μου!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΑΝΝΙΝΟΣ / Ο δήμαρχος του «κρυμμένου θησαυρού»
ΑΡΧΕΙΟ Κ. ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΑΝ. ΣΙΜΟΥ / Οι μεγάλοι φωτογράφοι
ΑΛΚΗΣ ΣΤΕΑΣ / Η «φωνή» του Πατρινού καρναβαλιού
ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ / Ο… φανερός θησαυρός του Πατρινού καρναβαλιού
ΑΡΧΕΙΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ / Ο «κλέφτης» του Πατρινού καρναβαλιού
ΑΦΙΣΕΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ / Όλα είναι στο πρόγραμμα
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ / Πρωτοσέλιδα σάτιρας και ανατροπής
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Τόμος Β.
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 1979 / Η χρονιά που τα άλλαξε όλα!
ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980-1990 / Καρναβαλική «εκτίναξη» από τον Ανδρέα Καράβολα
ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1990-2000 / Γιγάντωση με Δημήτρη Πεφάνη
ΒΙΚΤΩΡΙΑ Γ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ / Πατρινό καρναβάλι: «Το Καρναβάλι της παρέας» (1966-2022)
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ / Οι εφήμεροι Βασιλείς του γέλωτος
ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΤΙΡΑ / Πολιτικοί… μασκαράδες
ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ / «Βάλε το ντόμινο και πάμε στο χορό…»
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ / Από τον «Ball masque» στον «Λευκό» Χορό»!
ΟΙ ΕΣΤΕΜΜΕΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΝΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ / Θα σε κάνω… Βασίλισσα!
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ / Έλα να μάθεις τι θα πει Πατρινός»!
ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΛΕΜΟΣ / Ο «βομβαρδισμός» της Πάτρας!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Το εντυπωσιακό δίτομο φωτογραφικό και ιστορικό λεύκωμα με τίτλο: «Καρναβαλική Πάτρα»  ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΟ ΕΔΩ