Το Πατρινό Καρναβάλι 2025 έχει ήδη τις αφίσες του. Για πρώτη φορά, τόσο νωρίς, σχεδόν τέσσερις μήνες πριν την έναρξη της μεγάλης γιορτής της Πάτρας, επιλέχθηκαν η κεντρική αφίσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2025 και η αφίσα του Καρναβαλιού των Μικρών 2025 από την κριτική επιτροπή για τις αφίσες του Καρναβαλιού.

Οι αφίσες αυτές αναδείχθηκαν μέσα από δύο Πανελλήνιους Διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν από την ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας πολύ νωρίς φέτος, με χρονική διάρκεια από τις 26 Ιουλίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Οι φετινές συμμετοχές στον διαγωνισμό για την κεντρική αφίσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2025 ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, καθώς ο αριθμός των συμμετοχών, τριπλάσιος από πέρυσι, έφτασε τις 39, προκαλώντας ευχάριστο «πονοκέφαλο» στα μέλη της κριτικής επιτροπής.

Οι δύο αφίσες του Πατρινού Καρναβαλιού 2025 δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο θέμα, δίνοντας έτσι στους δημιουργούς τη δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα και δημιουργικά.

Η κεντρική αφίσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2025 ανήκει στη Μαρία Πυλαρινού του Μιχαήλ, ενώ η αφίσα του Καρναβαλιού των Μικρών 2025 ανήκει στον Κωνσταντίνο Βέμη του Ηλία.

Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την κεντρική αφίσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2025 βραβεύτηκαν τρεις αφίσες:

1ο Βραβείο (Κεντρική Αφίσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2025) με χρηματικό έπαθλο 700 ευρώ: Μαρία Πυλαρινού του Μιχαήλ (Συμμετοχή από Μαρία Πυλαρινού και Φίλιππο Μποτώνη)

2ο Βραβείο-τιμητική διάκριση: Νικόλαος Σταματόπουλος του Ανδρέου

3ο Βραβείο-τιμητική διάκριση: Αναστασία Λελούδα του Γαβριήλ (Συμμετοχή από Αναστασία Λελούδα και Φοίβο-Θεοδόσιο Μεμελετζόγλου)

Η κριτική επιτροπή δήλωσε πως η αφίσα της Μαρίας Πυλαρινού και του Φίλιππου Μποτώνη κέρδισε το πρώτο βραβείο χάρη στην ευαισθησία, την τάση για πειραματισμό και την αφηγηματικότητα που αποπνέει. Η σύνθεση της αφίσας δίνει χώρο για πολλές ερμηνείες από το κοινό.

Η Μαρία Πυλαρινού και ο Φίλιππος Μποτώνης εξηγούν πως η αφίσα τους επιχειρεί να αποδώσει το πνεύμα του Πατρινού Καρναβαλιού μέσα από ανθρώπινες φιγούρες, έντονα χρώματα και τη ζωντάνια της γιορτής.

Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την αφίσα του Καρναβαλιού των Μικρών 2025

βραβεύτηκε η εξής αφίσα:

1ο Βραβείο (Αφίσα Καρναβαλιού των Μικρών 2025) με χρηματικό έπαθλο 300 ευρώ: Κωνσταντίνος Βέμης του Ηλία

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής για την αφίσα του Καρναβαλιού των Μικρών ήταν πως το έργο του Κωνσταντίνου Βέμη ανταποκρινόταν πλήρως στους στόχους της προκήρυξης, ενώ η καλλιτεχνική του ποιότητα σε συνδυασμό με τις μικρές φιγούρες των καρναβαλιστών, τα χρώματα και τα κομφετί αποτυπώνουν τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα του Καρναβαλιού των Μικρών.

Ο Κωνσταντίνος Βέμης σημείωσε ότι ήθελε να αποτυπώσει το συναίσθημα του Καρναβαλιού μέσα από τη ματιά των μικρών παιδιών, χρησιμοποιώντας χρώματα που συμβολίζουν το Πατρινό Καρναβάλι.

Η κοινή κριτική επιτροπή των διαγωνισμών αποτελείτο από μέλη της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας και καλλιτέχνες σχετικούς με το αντικείμενο, διασφαλίζοντας έτσι μια ενιαία και συγκροτημένη αισθητική στις αφίσες.

Οι αφίσες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στα μέλη των Θεματικών Ομάδων Εργασίας για το Πατρινό Καρναβάλι 2025 στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ η απονομή των βραβείων θα γίνει κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων του Καρναβαλιού 2025.

Η ΚΕΔΗΠ συγχαίρει τους νικητές και ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για το ενδιαφέρον και τις προτάσεις τους.